Diensten

Welke diensten bieden we aan?

Vlampuntadvies biedt verschillende diensten aan betreffende brandveiligheid, brandpreventie en branddetectie. In overleg met de klant bieden we een oplossing voor een beter en duidelijk brandveilig dossier.

Aan de hand van de verschillende wetgevingen zoals het KB van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen en codex welzijn op het werk worden de dossiers opgebouwd. Het doel van deze diensten bestaat erin om een beter brandpreventiebeleid op te stellen dat rekening houdt met de wensen van de klant.

Maak een afspraak

Audit en opmaak van risicoanalyse branddetectie

Vlampuntadvies maakt de risicoanalyse brand op volgens de norm NBN S21-100-1 en volgens titel 3 betreffende de brandpreventie op arbeidsplaatsen van boek III van de codex over het welzijn op het werk. Daarvoor brengt Vlampuntadvies een bezoek aan het bedrijf of de instelling en overloopt samen met de klant of de preventieadviseur een vragenlijst om via de wetgeving de werking van het bedrijf of instelling te leren kennen. Na het gesprek worden de verschillende lokalen van het gebouw nagezien op alle potentiële risico's.
De verslagen worden opgemaakt na de audit en binnen de twee weken aan de klant bezorgd.

Opmaak van lastenboek en meetstaat voor branddetectie-installaties

Voor een nieuwbouw, een verbouwing of een bestaand gebouw maakt Vlampuntadvies een meetstaat en een lastenboek op voor de brand- en gasdetectie, met respect voor de geldende normering en wetgeving, verzekeringen en brandweeradviezen.

Vlampuntadvies maakt grondplannen op met de juiste aanduiding van alle nodige componenten.
Toepassing van de norm NBN S21-100 (1986 en addenda) of de norm NBN S21-100-1 en -2 (2015).

Controle van de plannen en uitvoering van branddetectie-installaties

Vóór de installatie controleert Vlampuntadvies de plannen en het lastenboek, tijdens de werken volgt het op de werf de installatie op, en na de installatie helpt Vlampuntadvies met de voorbereiding van de keuring en de opmaak van de documenten.

Toepassing van de norm NBN S21-100 (1986) of de norm NBN S21-100-1 en -2 (2015).

Opmaak van intern noodplan

Het intern noodplan is gebaseerd op procedures die aangepast zijn aan gevaarlijke situaties en mogelijke ongevallen of incidenten die eigen zijn aan de verschillende sectoren. Specifiek gaat Vlampuntadvies alle taken in verband met brandbestrijding en evacuatie van werknemers omschrijven en schriftelijk de gepaste procedures voorstellen. Meer bepaald gaat het over de uitvoering van de taken toevertrouwd aan de brandbestrijdingsdienst, de evacuatie van personen, de evacuatieoefeningen, het gebruik van de beschermingsmiddelen tegen brand en de informatie en de opleiding van de werknemers.

Opmaak van evacuatieplannen

Vlampuntadvies maakt de evacuatieplannen op volgens de codex over het welzijn op het werk.
Volgens het artikel 14 van het K.B. van 28 maart 2014 is de werkgever verplicht aan de ingang van het gebouw en per bouwlaag een evacuatieplan of ontruimingsplattegrond uit te hangen, dat een duidelijk beeld geeft aan de aanwezige personen van de evacuatiemogelijkheden op de desbetreffende bouwlaag of compartiment. Verder dient er een legende te worden voorzien van de gebruikte pictogrammen in combinatie met de richtlijnen "Wat te doen bij brand...".
Ook een inplantingsplan van het gebouw met noordpijl en aanduiding verzamelplaats na evacuatie wordt voorzien.

Voorbereiding voor keuring volgens de norm NBN S21-100-1

Vlampuntadvies verzamelt alle nodige documentatie die nodig is volgens de norm NBN S21-100-1 en NBN S21-100-2: de verplichte risicoanalyse, de plannen, de bekabelings-principeschema’s, de technische fiches, …

Opmaak van interventiedossier

Er dient in het gebouw steeds een interventiedossier beschikbaar te zijn dat eenvoudig te begrijpen is. Voor de brandweer is het een belangrijk hulpmiddel. Vlampuntadvies maakt dit dossier steeds op in overleg met de preventieadviseur en de bevoegde brandweer.

Audit voor veiligheidsverlichting

Is het gebouw voldoende verlicht bij een spanningsuitval en bij nacht om de aanwezigen die al dan niet vertrouwd zijn met het gebouw, op een veilige manier te laten evacueren? Een audit ter plaatse zal aantonen of de vluchtwegen en traphallen voldoende verlicht zijn. Nadien maakt Vlampuntadvies een grondplan met aanduiding van de nodige veiligheidsverlichting.

Ondersteuning bij evacuatieoefeningen

Vlampuntadvies ondersteunt en begeleidt de organisatie van de jaarlijkse evacuatieoefening zoals omschreven in de codex welzijn op het werk. Hierbij voorziet de werkgever tenminste één keer per jaar de opleiding ‘evacuatieoefening’.